Brynäs Support Gävle

Tills hjärtat slutar slå

Nyhetsflöde

Årsmöte 2018

Nu är det dags för vårt årsmöte.

Det kommer att hållan på Gavlerinken den 14:e augusti kl 18:00 

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med fika.

Varmt välkomna!

/Styrelsen

Dags att nominera till styrelsen 18/19

Hej vänner!
Det är en del kvar på denna säsongen ännu, men vi blickar även framåt till nästa säsong och behöver er hjälp!
Vår valberedning Frida och Eva vill få in namn på er eller någon ni tycker kan hj&au...
Läs mer

Årets budget

Här hittar ni årets budget http://brynassupport.se/pdf/budget_1718.pdf. Har du några synpunkter skicka dom till ordforande@gavle.brynassupport.se innan den 19 september 

...
Läs mer

Idag är det 15830 dagar sedan leksands if stal sitt senaste sm-guld

Krönika nr 20

Här kommer en ny krönika signerad Staffan Nyblom

Per-Erik Alcén


Det känns skönt att kunna ställa sig upp och säga ”Brynäs är lite av ett spöke för Djurgården”.
Det har sedan förra säsongen då ”hårde Hardy” tog över Stockholmarnas stolthet igen, varit lite av riktigt goa och hårda bataljer, mellan de två mest klassiska lagen i svensk hockey. Djurgården var klassen bättre än Brynäs förra säsongen och jag är nog villig att påstå att det tyvärr är samma sak även den här säsongen… förutom på en punkt. Deras målvaktsspel är otroligt nervöst och oroligt. Och det kan jag äntligen även den här säsongen säga att vi har två kanonmålvakter. Svedberg har under den här säsongen utvecklats oerhört mycket. När han efter förra säsongen lämnade MoDo för våra färger, så var han en ”lovande” målvakt. Men hans rejäla genombrott hade inte kommit. Han agerade ibland nervöst och hade ibland svårigheter i sidledsarbetet. Pekka har arbetat rejält med honom under säsongen. Han har, om man jämför med i början av säsongen och nu, förändrat sig radikalt. Jag satt på lördagen och nickade medhållande med Petter Rönnqvist på Canal+, då han sa att, numer står Svedberg upp längre. Han gör sig stor och följer med i spelet mycket, mycket bättre. Till och med så kan man känna sig säker de gånger då han lämnar returer. Han är efterföljsam och läser spelet kanonbra.
Jag tror också att han har studerat Thomas Greiss i sitt spel och där sett vad som är bra och vad som är… mindre bra.
Jag kan bara säga, kör hårt Svedberg.
När jag första gången nämnde Svedberg i ett av alla mina mail till Sundlöv förra säsongen så var det enbart positiva saker. Jag tyckte att det absolut var en lovande kille som med hjälp av en målvaktstränare skulle kunna bli otroligt mycket bättre. För det är just det, MoDo har tillsammans med många andra klubbar i Sverige valt att välja bort en heltidsanställd tränare för sina målvakter. Det är lite av ett mysterium faktiskt att många tycker det är primärt att specialträna utespelare… men inte ge målvakterna den möjligheten.
Det är också därför enligt mig, som vi inte har haft en riktig supermålvakt mellan Pelle Lindberg och Hendrik Lundqvist. Numer så kryllar det nästan av Svenska målvakter med potential att kunna bli något, om de bara erbjuds den möjligheten.
Luleå har ju verkligen en framtidsman i Anders Nilsson. När Sundlöv värvade Modig från Luleå, så sparkade jag rakt ut. Varför försöker ni inte ta Nilsson istället? Modig är en väldigt osäker målvakt där returer förekommer mer ofta än skridskoskär under en match. Och det är just det där med att ta hand om eventuella returer som är Modigs stora minus.
Nilsson är en målvakt som jag tror skulle kunna bli en minst lika bra målvakt som Markström, om han bara får rätt sorts träning. Är inte helt hundra på att Luleås nyanställda målvaktstränare(Daniel Henriksson) kan ge honom den hjälpen. Det får framtiden utvärdera antar jag.
AIK har inte direkt någon speciell träning för målvakter. Men däremot så har de en sportchef i Gozzi som kan hitta de där finfina sakerna på rea. Viktor Fasth som förra säsongen spelade i Växjö… Nu är han en av giganterna i Svensk elithockey. Underbart!!!
Men sedan om man tittar över landskapet Elitserien, så ser man väldigt få egna produkter i målburen. MoDo har finsk sisu… med ljumskproblem.
Timrå har inte heller något att skryta med. Djurgården, tja, de försöker i alla fall.
Ser man krasst på det så tror jag att nästa unga målvakt som kommer kliva fram i svensk ishockey kommer komma från Brynäs och Leksand. Det finns inget annat lag som har materialet för att konkurrera.
Leksand har förstått just det som Brynäs har arbetat med under flera år... Att ha en gedigen ungdomsskola.
Leksand kommer nog ganska snart att få skryta om deras 16 åriga framtidsman Marcus Hellgren Smed. Samtidigt som Brynäs kan skryta om Oscar Dansk och Gustaf Johansson som ser riktigt bra ut.
Man brukar prata lite löst bland fansen att man aldrig ska mixa mellan Brynäs och Leksand(den gamla rivaliteten lever härligt än). Jag håller dock inte med. Det vore enligt mig en mycket givande sak om Gävle-Dala skulle kunna samarbeta mer inom hockeyn.
Frölunda som hittade och fick fram den fulla potentialen i Lundqvist, har inte haft något att skryta om efter det. Ändå så väljer man att lyfta fram deras något ”okonventionella” målvaktstränare Michael Lehner. Visst, han har i sin meritlista två KHL lag där han har tränat(CSKA Moskva 2008-09 och Dynamo Minsk 2009-10). Men han har inte fått fram något fantastiskt sedan Hendrik Lundqvist.
- Öööh, vaddå inte… Hans egna son då?
Ja, jo… Han har tränat honom, men jag skulle ändå vilja påstå att han har fått fram sin möjlighet till full potential genom sin tid i OHL laget Sault Ste. Marie Greyhounds. Men visst, ok… Michael har arbetat hårt med honom och ska väl äras för det. Samtidigt ska det väl sägas, någon Lundqvist är han ju inte, pojken Lehner.
Men jag vill ändå i mitt färgade tillstånd hävda att vår Pekka, har uträttat bra mycket mer. För om man tittar på Johan Holmqvist och Joakim Lundström som Frölunda har som målvakter. Så kan då inte jag se att Michael direkt har vidareutvecklat de två.
Titta på vad Pekka har gjort. Han har fått Jacob Markström, Anders Lindbäck, Eddie Läck och nu även Niklas Svedberg att kliva fram och ta för sig. Och då pratar vi bara om de tre senaste säsongerna också.
Men i och med att Brynäs nu får sådana framgångar med sina målvakter så tror jag att det kommer bli mer och mer vanligt med egna heltidsanställda målvaktstränare i elitlagen. Det måste de ha om de ska kunna hävda att de driver en professionell klubb. Jag tror T.ex. att det kommer bli väldigt svårt att värva en utländsk målvakt om några år utan en målvaktstränare i klubben.