Brynäs Support Gävle

Tills hjärtat slutar slå

Nyhetsflöde

Årsmöte 2018

Nu är det dags för vårt årsmöte.

Det kommer att hållan på Gavlerinken den 14:e augusti kl 18:00 

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med fika.

Varmt välkomna!

/Styrelsen

Dags att nominera till styrelsen 18/19

Hej vänner!
Det är en del kvar på denna säsongen ännu, men vi blickar även framåt till nästa säsong och behöver er hjälp!
Vår valberedning Frida och Eva vill få in namn på er eller någon ni tycker kan hj&au...
Läs mer

Årets budget

Här hittar ni årets budget http://brynassupport.se/pdf/budget_1718.pdf. Har du några synpunkter skicka dom till ordforande@gavle.brynassupport.se innan den 19 september 

...
Läs mer

Idag är det 15862 dagar sedan leksands if stal sitt senaste sm-guld

Krönika nr 19 del 1

Del 1 av den 19 krönikan från Staffan Nyblom

 

”Nu får det vara nog…”


Aldrig i hela mitt liv, har jag stängt av tv´n med en match som Brynäs spelat. Men det hände igår(torsdag). När MoDo, lika lätt som en 12 årig pojke stjäl godis från en bebis i barnvagn, satte 5-1, så greppades fjärrkontrollen till parabolen och vips… Så såg jag handbolls VM där man fick se herrarna spöa Chile med 28-18. En fantastisk sport det där handboll… och laget man håller på vinner dessutom.
Och det ni läste allra först i den här krönikan. Nu får det vara nog… är också vad jag känner om Brynäs.
Vi vet alla att klubben faktiskt hade stora ekonomiska problem för antalet år sedan. Ett problem som man tillslut med hjälp av kommun och supportrar lyckades få bukt med. Jag gissar att det är den perioden som fortfarande hägrar bak i huvudet på styrelsen. De har förmodligen svurit till varandra att klubben aldrig, ALDRIG får hamna där igen. Men samtidigt… vi pratar om en klubb som ”vill” hävda sig i en liga som idag är professionell. Det finns inga amatörlag längre och det ska vi väl vara glad för. Vem minns inte(ja, de som är födda innan 1989 i alla fall) ”Vilda Väsby”? Laget som kom från ingenstans och sedan försvann lika fort som de kom. Sämsta laget i historien i Elitserien…
Det gick på den tiden att ha noll i ekonomi och en vilt kämpande grupp med killar som inte hade något att förlora. Hockey var på den tiden lite av en hobby i de svenska rinkarna. Killarna hade jobb vid sidan om hockeyn där, om jag inte minns helt fel, att många Brynässpelare T.ex. körde ambulans.
Idag sysslar alla spelare i Elitserien med hockeyn på heltid. De inkasserar löner som i vissa fall går ända upp mot 400 000 kronor I MÅNADEN.
Och om Brynäs då verkligen VILL vara med i den här gruppen ”tappra dussin”. Ja då måste också klubben vara villig att satsa. Vet att många av er skäller och klagar på Sundlöv och hans värvningar. Men låt mig få påminna er om att vårat älskade Brynäs aldrig under 2000 talet har haft en lagbudget av toppnivå. Förra säsongen hade vi en budget som var tredje lägsta. Sundlöv sitter likt en fattig bonnadräng och vänder på korvörena för varje spelare. Han måste äska pengar hos styrelsen då en spelare ligger serverad framför honom. Han gör sitt absoluta yttersta för klubben varje säsong. Tror ni inte att han ibland river sitt hår och stilla undrar varför, varför de inte kan inse vad just den och den spelaren skulle kunna göra för klubben. Självklart gör han det… självklart.

Vad klubben måste få inpräntat är att man inte kan räkna med en extrembudget och ändå få in en storpublik… eller sportslig framgång för den delen. Det sitter för många på de stolarna som verkar tro att vi fortfarande är på -70 talet, då det var lika enkelt att värva en spelare till Brynäs som att knyta skorna.
Nu är det money talks som gäller och det måste de inse. Som det ser ut nu så har faktiskt Brynäs enligt mig två vägval att gå. Endera så lägger man lite ärlighet i sina uttalanden och verkligen ger Sundlöv en ärlig chans att få hit något slagkraftigt. Eller också… suck… så får de dra mer i handbromsen och avgöra Brynäs öde som en Allsvensk klubb. Jag håller med om att lönerna i Elitserien har skenat iväg till absurda summor. Det håller jag med om… absolut! Men det finns bara en sak att göra nu. Gilla läget… man måste gilla läget om man verkligen vill vara med och slåss. Det finns ingen idag som lyssnar på lilla Brynäs. Herregud, då är vi åter tillbaks på -70 talet. Idag är det klubbar som Färjestad, Frölunda och Hv71 som har ordet. Och det är ju klubbar som inte har något emot att punga ut 300 – 400 000 kronor i månaden på en spelare. Är det någon som egentligen är förvånad över att det är just de som ligger i bräschen för den Svenska hockeyn?
Om vi blickar tillbaks till säsongen 1999-00. Ni vet säsongen efter att Brynäs tagit SM. Jag minns personligen bara att de till den säsongen värvade Tommy Sjödin och Mikael Samuelsson… Då gick vi till Semi där MoDo tillslut blev för svåra. Efter det blev det bara kvartsfinal x2 och strax efter säsongen 2001-02 var slut så fick Tom Bisset sparken via ett sms.
Efter det att Bisset lämnade Brynäs så har vi inte haft en enda säsong med topp kvalitet i truppen. Vi KUNDE ha haft det då vi hade Brendl. Men då var det andra faktorer som blåste bort de möjligheterna.
Brynäs måste bryta sin trend nu… och man gör det enbart om man lättar på plånboken. Något måste in och ge nytt blod. Läste att det ryktas om att en del spelare är missnöjd med Czarnecki. Inte omöjligt tycker jag även om Czarnecki fullkomligt nekar till det. För se vad som har hänt den här säsongen. Czarnecki har vrålat ut sin ilska under en match och slängt igen båsdörren så hårt att sarg och publik dallrat… utan att det gav effekt. Han har haft enskilda samtal med spelare… utan några synbara effekter. Han har även vrålat ut frustration under träning då spelare har sett ointresserade ut… och förlorade sedan förnedrande mot MoDo med 6-1. Det hör faktiskt inte till vanligheten att Czarnecki höjer rösten så mot sina spelare.

Czarnecki, jag tycker du har gjort fantastiska saker med Gävle laget. Det kan ingen neka till. Du har fått en medioker trupp att prestera så bra att de T.ex. har slutplacerat sig på en sjätteplats. Men just nu undrar jag om inte du borde kliva åt sidan. Säg åt Sundlöv att det inte håller. Dina ord når inte fram till spelarna och då går det inte att coacha dem. De måste få in en ny röst som skakar om dem… får dem att bli alerta igen.
Jag har både skämtsamt och frustrerat påpekat att jag är redo…
Dock, så har jag långt ifrån de utbildningar som krävs. Och jag vet att risken att jag skulle sätta mig i en sits med vattnet låångt över mitt huvud, vore överhängande om jag placerades som coach i Brynäs. Men, samtidigt så har jag, liksom ni alla andra sett brister i spelet som både gör mig bekymrad och förbannad. Och när frustrationen lägger sig över en som en betongklump, så blir man också att fundera på hur ”jag” skulle göra.

Något som jag verkligen retar mig på är den veka insatts killarna gör framför egna målet match efter match efter match. Jag vill ha en fysisk hockey. Och ingen… INGEN ska vara tillåten att ta sig fram till vår målvakt utan att det ska kosta honom dyrt.
Man brukar säga att i sådana situationer så kan det vara värt att dra på sig en utvisning för att förhindra ett mål. Det ska smälla direkt från backen… inte försöka sig på någon form av ”klubba kram försöka lätt knuffa vuxen karl åt sidan”… hur ska man beskriva dyngan som man ibland får se???
Nej, jag vill se ett mycket mera fysiskt Brynäs. Och som jag har sagt tidigare, jag pratar inte om fult spel utan om hederlig fysisk hockey. Jag pratar transatlantiskt spel.
I mina ögon borde det inte vara så svårt heller att få till ett sådant spel. Jag menar, vi har ju en bunt med backar som gillar den sortens spel.
Sundqvist, Andersén och Bertilsson för att nämna några.

Nu så här dagen innan matchen mot topplaget Skellefteå(tänk, jag minns det som igår då vi krossade dem i deras egna arena i kvalserien) där en förlust inte är tänkbart… inte ens en poäng tappad är ok. Så känner jag mest bara en tomhet. Jag tror inte ett dugg på att vårat älskade Brynäs ska kunna göra något underverk. Den parodi på hockey som de visade mot MoDo ger mig mardrömmar inför morgondagens match. Om de var så där dåliga mot MoDo… hur dåliga ska de då inte vara mot ett BRA lag?