Brynäs Support Gävle

Tills hjärtat slutar slå

Nyhetsflöde

Årsmöte 2018

Nu är det dags för vårt årsmöte.

Det kommer att hållan på Gavlerinken den 14:e augusti kl 18:00 

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med fika.

Varmt välkomna!

/Styrelsen

Dags att nominera till styrelsen 18/19

Hej vänner!
Det är en del kvar på denna säsongen ännu, men vi blickar även framåt till nästa säsong och behöver er hjälp!
Vår valberedning Frida och Eva vill få in namn på er eller någon ni tycker kan hj&au...
Läs mer

Årets budget

Här hittar ni årets budget http://brynassupport.se/pdf/budget_1718.pdf. Har du några synpunkter skicka dom till ordforande@gavle.brynassupport.se innan den 19 september 

...
Läs mer

Idag är det 15830 dagar sedan leksands if stal sitt senaste sm-guld

Krönika 9 del 1

Här kommer del 1 av den 9 krönikan av Staffan Nyblom

Att spela enkelt är inte per automatik fantasilöst.


Vad är det som händer? Vad har hänt med målproduktionen? Varför kliver ingen vinnarskalle fram?

Sitter håglös efter ännu en förlust. Ännu en formidabel prestation i att spela dåligt.

Och vi kan nog alla konstatera att så här får det inte se ut längre. Laget måste kliva ut ur skalet som de gömmer sig bakom och ta tjuren vid hornen. Det går inte att säga att man är revanchsugen till tusen då man endast skjuter tre skott på en hel period. Det rimmar illa och ser bara jävligt idiotiskt ut.

Thomas Greiss har kommit ut från ”frysboxen” i San José och hamnat i ett lag vars spelare mer ser ut att vilja spela av matchen än att vilja kriga. Min skalle går för högvarv och mina ögon försöker febrilt blunda för alla misstag som görs. Men det går bara att göra det till en viss gräns och gränsen passerades i matchen mot Södertälje.

Jag kommer nu att lägga fram hur jag skulle vilja att laget spelade sina matcher.

På målvaktsfronten kan man inte ändra mycket så det låter jag vara…
Men i övrigt finns en del punkter som jag skulle vilja ändra på.
¤ Tätheten i defensiven har ju varit under all kritik om vi ska vara helt ärlig. Och vad jag anser är grundproblemet i det är det fysiska spelet. Vi har inte många sekvenser i en match där en Brynäsare tar till en ”tung” tackling i egna zonen då motståndet står för anfallet. Utan här har vi en klart stor box som försöker stressa motståndet till misstag där man sedan kan ta pucken och endera kasta ut, eller spela ut den.
Jag vill ha ett spelsystem där man möter motståndet aningens mer man mot man där man kan utdela en tackling som ”chockar”. Här handlar det samtidigt om ett spel där man fort kan hamna snett i markering om tacklingen missas. Men det finns få saker som kan tända ett lag som när man får in en klockren tackling. För tänk på att det faktiskt är tillåtet att tacklas och man kan utan svårigheter spela en ren hockey med tunga tacklingar.
Har vi spelare för ett sådant spel?
Absolut. Sundqvist, Clarke, Carlsson, Andersén och Bertilsson är backar som mycket väl kan stoppa de flesta.

¤ Offensiven har i mina ögon stora problem. Det är för mycket plotter och trockel där man allt som oftast hamnar i rundlarna i offensiv zon. Det ser nästan ut som att man vill göra det väldigt snyggt med finter som T.ex. tunnlar osv. istället för att göra mål. Roligt då man har möjlighet och utrymme för det. Men man kan inte gå ut i matchstart med just det. Skotten, som ligger i för få i antal, kommer allt som oftast från backar och där eventuella returer i minimala procent vinns av våra anfallare.
Jag vill ha in en mer transatlantisk modell där man i anfall går för avslut direkt då man passerar offensiva blå. De andra två ska störta på mål för returer.
Nu menar jag inte att man direkt vid blå ska avlossa ett skott. Men det ska komma ett skott tämligen omgående. Kommer man in i offensiva zonen så ska man inte direkt sikta in sig på rundlarna eller ”fejka” skott för att sedan hamna bakom målet. Nej skott ska vara det primära då man går för att göra mål. Slagskott(som personligen är min favorit) läggs inte direkt i facket för rankingen över stiligt, utan enbart på styrka.
Dragskott som med dagens klubbor och spelares fysik kan få en kraft och fart som kan ställa många målvakter. Lyftning där man enbart lägger möjligheter för returer. Att som back kasta in pucken framför ett överbemannat mål är kraftigt underreklamerat. Det man behöver, är någon som är villig att gå in på målet och ”plöja”.
Det som måste till, är att vara skottvillig.
Även här har vi ju spelare för det. Alexander Sundström är en spelare som jag tror skulle trivas och kliva fram mer i en sådan spelform.
Bland backarna har vi Jonsson som har bland det bästa slagskott jag vet i elitserien.

¤ Powerplay har inte heller varit något som jag kan tycka är sevärt. Det är fantasilöst och stelt. Det är rent av förutsägbart. Det är ju tragiskt över hur få skott laget avlossar i spelformen en man mer.
Det börjar med att spelet startar bakom egna målet där man sedan lämnar över pucken bakom sig till näste man två till tre gånger, innan man i mitten av plan tar sig in i anfallszon för att sedan hamna nere bakom målet. Därifrån ställer man sedan upp sig och ska bygga upp PP. Men det händer inte mycket då man hela tiden ska trockla med pucken i rundeln mellan två – tre man som tillslut är så nära varandra att de tappar pucken. Och när killarna väl kommer in för skott så blir det vid så tillknäppta situationer att skotten bara blir ”fösare” som till och med ens gammelmormor i graven kan ta. Det är så långt ifrån bra att jag under de två senaste matcherna har funderat på hur Greiss tänker.
- was tun sie? (Vad håller de på med?)
I min tanke vill jag så fort som möjligt i anfallszonen lägga pucken till en av backarna där vi även ser till att vår vänsterback är rightskytt.
Backarna är de som ska styra PP genom att via varandra spela pucken till ytor för endera de själv eller forwards att gå på avslut, med tredje man framför målvakten. Funktionen med den tredje spelaren låst framför målvakten ger möjligheter att ”skymma” målvakten, att styra in skottet eller finnas där att raka in returen(Åh, hur jag har drömt och längtat efter att ha en spelare i Brynäs av typen Tomas Holmström).
Att spela enkelt är inte per automatik fantasilöst.