Brynäs Support Gävle

Tills hjärtat slutar slå

Nyhetsflöde

Årsmöte 2018

Nu är det dags för vårt årsmöte.

Det kommer att hållan på Gavlerinken den 14:e augusti kl 18:00 

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med fika.

Varmt välkomna!

/Styrelsen

Dags att nominera till styrelsen 18/19

Hej vänner!
Det är en del kvar på denna säsongen ännu, men vi blickar även framåt till nästa säsong och behöver er hjälp!
Vår valberedning Frida och Eva vill få in namn på er eller någon ni tycker kan hj&au...
Läs mer

Årets budget

Här hittar ni årets budget http://brynassupport.se/pdf/budget_1718.pdf. Har du några synpunkter skicka dom till ordforande@gavle.brynassupport.se innan den 19 september 

...
Läs mer

Idag är det 15830 dagar sedan leksands if stal sitt senaste sm-guld

Krönika 4

Vår krönikör fortsätter att leverera, krönika fyra är här. Håll till godo!

Ge dig på dem i din egen storlek, din jävel

”Hur länge har du hållit på Brynäs?”

Ja, det är en fråga jag fått ett otal gånger i mina dagar. Att bo här uppe i norr kan ibland få med sig frågor som låter så fullständigt galen, men som är en seriös undran. Jag kan inte göra annat än att skratta och säga, hela mitt liv tror jag. Och då följer direkt frågan, varför.

Det är intressant hur hockey kan beröra så som den gör. Jag menar, det är ju inte så att man direkt blir utpekad om man kör en mercedes på en parkering där det till 90% står volvobilar. Men om man som i mitt fall bor i ett område där elitserien innebär att man endera håller på MoDo, eller i tysthet håller på Skellefteå, så finns det inga logiska förklaringar till varför man skulle ställa sig och hurra för ett Gävlelag. Men det respekteras(i alla fall hoppas och tror jag det) i alla fall att man är lite ”udda”. När jag bodde i Luleå så var läget helt annorlunda. Där var det inte alls acceptabelt att man höll på något annat lag än just Luleå. Vet inte hur många gånger man blev hotad med stryk på arbetsplatsen efter att Brynäs vunnit över norrbottningarna.

Det finns två tillfällen då jag faktiskt varit rädd i Luleås arena(Delfinen som den då hette). Första gången var december 1995, ni minns den säsongen då vi första gången var tvungen att kvala oss kvar. Brynäs skulle möta Luleå och jag hade laddat under hela dagen på skolan. Jag minns att Brynäs hade Västerås och Malmö kvar efter Luleå-matchen innan juluppehållet(onödig information för berättelsen visserligen men…). För säkerhets skull så hade jag gömt min Brynäs keps och jacka så att ingen skulle se dem, då de hade rivit sönder dem för mig.

När jag stod där utanför Delfinen, så kom Brynäs spelarbuss. Och då åkte minsann keps och jacka på. Notera att det här var uppe i Luleå mitt i smällkalla vintern. Jackan var en sommarjacka så det var inte mycket som kunde hålla en varm…

Men då man fick prata med Casselsthål, Dackell och Modin med flera, så frös man inte längre. Jag var i nirvana som man brukar säga. Nåväl, när matchen skulle till att starta så drog mina ”kompisar” med mig upp på ”apberget”. Den sektion på arenan som de allra mest inbitna Luleåsupportrarna står på. Och jag kan säga att vinterjackan åkte på och kepsen doldes fort. Jag vågade knappt titta över axeln på alla som kastade papper och ropade åt mig. Det kan tyckas vara lite, men det här var en supporterskara som i finalen två år tidigare hade burit ut en brynäsare och klått upp honom rejält.

Andra gången var då Brynäs var på väg mot guldsäsongen. Jag har för mig att det var 1998 och jag ställde mig den gången på gästande sektion. Med mig hade jag ett fåtal Brynäsare som tyst skrattade och njöt av matchen. Strax till vänster om mig stod en pappa med sin son. Och just sonen råkade vara för ”högljudd” i sitt jubel på Brynäs. En Luleå supporter som förmodligen var lite förfriskad och inte gillade det faktum att Brynäs just gjort mål, skrek åt ungen att hålla käften, annars... Pappan drog genast till sig pojken och jag som var överfylld av adrenalin från målet brann av.

- Ge dig på dem i din egen storlek, din jävel.

Och innan jag hade hunnit avsluta min mening så var karln på väg över räcket som skiljde oss emellan och hade en väldigt… Om vi säger så här, jag hade varit stendöd tre-fyra gånger om blickar hade kunnat döda.

Nu hade jag tur i och med det att polisen hade noterat händelsen med pojken och var på väg upp just då.

Så tyst var det i hallen! Vi var kanske sju stycken som jublade. I övrigt var det tyst som i graven och det gjorde att polisen kunde höra det verbala överfallet på den stackars pojken.

Jag har ibland undrat om det är så klokt att servera alkohol vid hockeymatcher. De flesta av oss vet ju att där spriten går in, går vettet ut. Och då är det nog lätt att en del av oss kan få svårt att kanalisera vår frustration och ilska rätt, när det går dåligt. Men jag har samtidigt ett roligt minne med hockey och alkohol. Jag har en gång under en kvalseriematch i Skellefteå haft äran att stå bredvid en Brynäsare som i periodvilorna gick ut till bussen och förfriskade sig. Hans näsa blev rödare och rödare och hans andedräkt luktade ”svagt” av något aningens starkare än vatten. Han var en rolig prick och matchen slutade med en fin seger där en av våra, valde att kasta kläderna och försöka springa runt i arenan med Brynäsflaggan högt svajande i hans armar och ”något” annat vilt svajande mellan sina ben. Nu fick matchvärdarna tag på honom innan Skellefteå-fansen gjorde det. Och det var nog tur det, för annars hade han nog blivit tvungen att kalla sig för en hon, i fortsättningen.

Alla dessa minnen, man kan skratta och lätta upp stämningen när det känns tungt. Bara tänka tillbaks och dra på smilbanden.

Men kanske vi skulle kika lite på de tankar jag har om nuvarande säsong. Vi är på väg åt rätt håll, som jag sagt tidigare. Seger över Djurgården som dessutom var en gedigen seger. Djurgården hade inte mycket att hämta i en match som enligt mig i alla fall, styrdes av Brynäs från första stund. Sedan kan Hardy skylla på vad han vill, Brynäs var bättre och lyckades hålla Djurgården i schack som blev mer och mer frustrerad allt eftersom matchen led.

Men jag noterade ändå några saker.

Varför är det så mycket tomma platser? 5800 något var och såg matchen. Det här var ju revanschen från kvartsfinalen förra säsongen. Då ska det vara mer på plats än strax under 6000… Det sved i mitt hjärta kan jag säga. För vad ska man säga att en match mellan Brynäs och Djurgården har för status? Ja, ska man se på vad det är för lag och historia de bär med sig så kan man inte få mer status än så. Mesta mästarnas möte. Vi har inte Leksand i serien som kan ge oss vår mättlystnad. Utan vi måste se oss om för att få uppleva sådan stämning igen. Och då är det enligt mig ett ganska enkelt val. Ska det vara slutsålt någon gång i Läkerolen så ska det banne mig vara mot just Djurgården. Man kan inte få mer ”kulthockey” i svensk hockey just nu.

Jag brukar väldigt sällan klaga på domarna. De har en väldigt utsatt position och de är liksom vi andra, människor som ibland kan göra fel. Men matchen mot Djurgården fick jag en reaktion över dem ändå. Spelade ingen roll hur många gånger som Djurgården skickade iväg pucken över mittlinjen och ner i Brynäs rundel… de fick ändå aldrig icing. Så tills slut satt jag där i soffan som en hormonstinn huligan och ropade: Men för helvete domareICIIIINGHar du svalt visselpipan eller har du bara tappat den?

Kahnberg har hamnat lite i fokus nu på grund av skadan han har. Jag trodde tillsammans med många gissar jag, att det var något som hände i matchen mot Djurgården. Men det är tydligen så att han drog på sig skadan i premiären mot MoDo. Ett skott som tog illa i magtrakten som nu gör att han får gå på smärtstillande. Men vilken fighter han är. Han ville inte missa matchen mot Frölunda. Hoppas han är tillbaks snart igen.

Och ingen som såg matchen mot Frölunda missade väl att vi har en liten, liteen Markström i målet. Svedberg gjorde elitseriedebut i Brynäs borta mot Frölunda. Bara där vill jag stoppa alla med att säga, det finns lättare matcher att börja… Frölunda i sin hemma-arena är tufft. Minns att vi faktiskt har haft fasansfullt tufft just där i många, många år. Och den kritik som Niklas har fått av fans från otaliga lag och även media gör ju att benen måste ha varit en aningens gummiaktig på killen(Hade då varit så på mig i alla fall). Men se killen jobbade in sig i matchen och inget av målen han släppte in kunde belastas på honom.

Det var en fantastisk match där det enda smolket i bägaren var hur Brynäs förstörde för sig själv i andra perioden genom alla utvisningar. Visst, det finns de som tycker att domaren var enögd. Men som spelare så märker man ganska snabbt vilken nivå domarna har och man lägger sin egna nivå efter domarens krav. Det gjorde inte Brynäs kan vi ju konstatera då de gång på gång satt i båset av skam. Kändes som vi bara hade fem minuter i spel med fem mot fem i andra perioden.

Har tidigare varit kritisk mot att införa straffar igen om det efter förlängning fortfarande är oavgjort. Men jag är redo att ta tillbaks det. Vilka underbara straffar… Om vi räknar bort Nordqvists försök då. Det var ju rent av synd om karln. Men skrattade, det gjorde jag.

Staffan Nyblom.