Brynäs Support Gävle

Tills hjärtat slutar slå

Nyhetsflöde

Årsmöte 2018

Nu är det dags för vårt årsmöte.

Det kommer att hållan på Gavlerinken den 14:e augusti kl 18:00 

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med fika.

Varmt välkomna!

/Styrelsen

Dags att nominera till styrelsen 18/19

Hej vänner!
Det är en del kvar på denna säsongen ännu, men vi blickar även framåt till nästa säsong och behöver er hjälp!
Vår valberedning Frida och Eva vill få in namn på er eller någon ni tycker kan hj&au...
Läs mer

Årets budget

Här hittar ni årets budget http://brynassupport.se/pdf/budget_1718.pdf. Har du några synpunkter skicka dom till ordforande@gavle.brynassupport.se innan den 19 september 

...
Läs mer

Idag är det 15830 dagar sedan leksands if stal sitt senaste sm-guld

Det vankas slutspel för tusan.

Melodifestivalen avslutad och rätt/fel låt drog vinstlotten med Europajuryn. WOW… att ett sådant jippo kan dra så mycket folk och intresse till sig. Dock så är det väl, ärligt talat, ganska roligt att det numer inte är en tråkig ”samma låt, olika artister” stuk som det var då en annan var liten. Nu är det profiler som etsar sig fast i minnet. Taggigt hår med rosa spetsar som bara de mangatokiga vet vem är. Skäggig rockare som spelar på brinnande flygel. En ung kille med frisyr och ett scenframträdande som påminde om tidigt 90-tal.

Men jag kunde inte, under hela föreställningen, låta bli att ha tankarna på det kommande slutspelet. Ett slutspel där de flesta spelarna tydligen tycker att Brynäs inte förtjänar att vara med i. Varför? Jag menar, det kan ju inte ha att göra med att de trots uselt spel tar sista slutspelsplatsen. För det borde ju, tycker man, falla naturligt att det lag som tar en slutspelsplats… också förtjänar den. Lagen under som missade den möjligheten har ju inte gjort en tillräckligt bra säsong. Att de flesta spelarna tycker detta… borde fungera som en väldigt bra tändvätska för Brynäs. Kan det räcka för att sporra dem att ”plocka” serievinnaren?

Skellefteå valde Brynäs och jag har en sådan önskan att kunna få sjunga, likt AIK.arna förra säsongen, att de gjorde fel som valde Brynäs. Men i ärlighetens tecken så finns det inte mycket att greppa eller peka på som möjlighet för våra killar. Skellefteå har en bred trupp med styrka i både defensiven och offensiven. De har målvakter som är stabila och trygga. Vi har… en någorlunda fungerande defensiv sedan några matcher tillbaks. Vi har möjligen en stark kontringshockey i form av duktiga spelare individuellt. Vi har en målvakt som är trygg, erfaren och vet vad som krävs. Sedan har vi… lite av ett frågetecken. Som sagt, inte sprutar det av saker som vi kan peka på och säga ”HA, vi är bättre än er på den punkten”. Jag väljer att ta det här slutspelet match för match. Jag tar inte ut en seger men jag väljer heller inte att se det som kört på förhand. Det finns saker som kan tippa till vår fördel. Kan vi sätta lite press och få fram nervositeten i Skellefteå så kan vi få ett psykiskt övertag med tanke på förra säsongen. Men för att det ska gå så måste HELA laget spela på en nivå som vi ännu inte sett den här säsongen. Vi måste få se ett lag som speglar förra säsongens finalserie.

Jag har under veckan fått höra om hur Brynäs borde plocka bort spelare som skrivit på för en annan klubb innan den här säsongen är slut. Han kommer ju ändå inte slita för laget nu i slutspelet. Jag tänker inte ge mig in i en diskussion angående spelarens psyke och vilja att nuvarande arbetsgivare ska gå bra. Det känns fånigt att spekulera i det. Däremot… Vad som är anledningen till det här är ju att klubben valt att inte använda sig av optionsåret på spelarens kontrakt. Och gränsen till det är, om jag fattat det rätt, 25 februari. Efter det så träder optionsåret i kraft automatiskt och då kostar det för klubben att få bort spelaren. Så då är det ganska självklart att klubben meddelar spelaren det, vilket ger honom tid att hitta en ny klubb inför kommande säsong. Och spelare som, eventuellt, inte har en ny klubb gör ju då bäst i att verkligen ge allt och visa att man är värd att kontraktera. Nu rör det sig tydligen om tre spelare där då Hansen är klar för ett lag i Norska ligan nästa säsong. Övriga två ska, enligt rykten, vara Daniel Widing och Mats Lavander. De har inte kommit upp i normal standard och då blir det ju också ett sådant här resultat i handling från klubben. Det spekuleras också vilt om att klubben inte är nöjd där utan funderar på att vidare lösa ut Jonas Nordqvist från sitt kontrakt som sträcker sig över nästa säsong plus ett optionsår. Även där kan jag förstå det då han inte alls har lyckats leva upp till sin lön. Ljumskarna ska tydligen spöka för honom och det är ju nästan löjligt sådan skadeotur vi haft den här säsongen.

Vad kan vi vänta oss i värvning då? Tja, där är det också ganska heta rykten. Fick idag se att det spekuleras i Luleås katakomber att Karl Fabricius har långt gångna samtal om kontrakt med vår klubb. Minns att han var ”het” för oss redan då han och Nordqvist fick sparken från Frölunda. Dock var prislapparna för stora så det blev bara den ena av dem som gick till oss. Vidare så spekuleras det ”högt och tydligt” om att Lukas Kilström (samma norrbottensklubb) ska vara ”klar” för oss. Dock så avfärdar Sundlöv det direkt då jag frågade honom om det. Det verkar nästan som om både Leksand och Luleå har skrivit på ”farmarklubbsavtal” med Brynäs. Vi består snart enbart av en massa ”knätoffsar” och killar som säger ”schhuuu” så fort de håller med dig.

AIK tappar sin sportchef Anders Gozzi då hans låga för hockeyn verkar ha falnat. Det roliga i det här är att de går från en Brynäsprofil till en annan som sportchef. Daniel Rudslätt kliver in och jag tror det kan vara en bra lösning. AIK har under de åtta-nio år som Gozzi styrt, fått en stadig grund att stå på och kan nu vidareutveckla sig i positiv mening. Men Rudslätt får ändå visa färg redan från första stund. De har ingen ny tränare klar och behöver värva en hel del spelare med kvalitet för att kunna roffa åt sig en slutspelsplats nästa säsong. Ska bli intressant och roligt att följa det här och se vart det bär med ”Rudan” vid rodret.

Leksand… Lek-sand… Knätoffsarna… Fifflarna… Många namn har ”kärt” barn. Jag hade ”nöjet” att, i efterhand, se Uppdrag gransknings program om Leksand och dess kommun. Jag har även följt klubben via media, släkt och vänner. Mest uppseendeväckande, för mig, är hur en domstol kan stryka 50 miljoner i deras skuldsanering. Det här är sannerligen en klubb som berör hela Sverige numer. Tror heller inte att någon leksing plockar fram sin klubb som diskussionsämne med stolthet. Det är mycket svarta rubriker nu och den storm de måste rida ut är riktigt hård. Klubben har misshandlats och kommunen har på alla sätt de kan komma på, försökt rädda det sjunkande skeppet. Och jag tror inte riktigt att folk förstår just hur viktig Leksands IF är för bygden. Eller snarare… Hur viktig de är enligt KOMMUNEN för bygden. Men hur långt får man gå för att rädda den ambassadör de tydligen behöver? Kommunen förtjänar absolut att granskas i deras försök att rädda det anrika Leksands IF. Uppdrag granskning, som i sig inte alltid håller sig till HELA sanningen, gör helt rätt som lyfter den här frågan till allmänheten. Sedan hur mycket eller lite som de använt sig av sanning är en fråga för framtiden då Leksands kommun nu anmält programmet. Och det är inte första gången som programmet blivit anmäld. Och de har fälts några gånger också ska ju tilläggas.

Jag höll på att tappa hakan när det, i vintras, kom fram att de hade totala skulder på 150 miljoner och behövde sanera sin ekonomi. ”No shit Sherlock!” Men hur jag än vrider och vänder på det moraliska dilemmat om klubben… så kan jag inte sluta önska att de ÄNTLIGEN ska lyckas att ta sig tillbaka upp till Elitserien. Varför undrar ni? Tja, jag kan absolut hålla med er om att laget har ställt till det så fruktansvärt och just nu så sitter de med lönegarantier till sina spelare. De kan till och med värva under pågående säsong (vilken spelare, med sunt förnuft, funderar på att skriva på för ett lag som står på ruinens brant?) fast klubben ligger i en hemskt jobbig ekonomisk sanering. Det är ju väldigt lustigt då det borde vara existensminimum för dem. Och vad finns det för tecken att de har lärt sig sin läxa? Har de RÅD att lira i Elitserien redan nästa säsong? Tja, det känns tveksamt då de, först och främst, fram till juni (har jag för mig) måste få till ett noll resultat eller plus i kassan för elitlicensen. Sedan, efter det, så måste de få ihop eget kapital och kunna värva spelare i elitklass (Leif Boork kanske har en framtid där som tränare). Och jag har inget politiskt ”korrekt” svar på varför jag vill ha upp Leksand. Inget mer än att Leksand är laget jag är uppväxt med att älska att slå… Leksand är för oss Brynäsare lite som Sverige mot Finland. Det är en hatkärlek mellan varandra där man, tidigare, pratade om att det var det enda RIKTIGA derbyt i Svensk hockey. Vi hatade varandra men det var ändå med respekt. Inte som AIK mot Djurgården eller Björklöven mot Skellefteå där slagsmål haglade mellan varandra. Och jag saknar de där mötena där man älskade att hata motståndarnas profiler. Hur många av er är det inte som minns Jonas Bergqvists målgest? ”Helikoptern” kallades den där han svingade klubban över huvudet samtidigt som han rundade målburen efter att ha gjort mål. Det var ju fara för livet för alla som var i närheten av honom. Eller deras fruktade försvarare Tomas Jonsson och Magnus Svensson som var som en vägg att ta sig igenom. Och segerns sötma varje gång Brynäs gick segrande ur möten med detta lag. Det är DÄRFÖR som jag hoppas att Leksand ska klara detta stålbad de måste gå igenom för att klara av att ta en Elitserieplats. Så i dessa dagar så går jag och sjunger ”HEJA BRYNÄS” och svagt nickar åt Leksand och säger ”Skärp er nu så vi kan mötas till hösten”.

/Staffan Nyblom.