Brynäs Support Gävle

Tills hjärtat slutar slå

Nyhetsflöde

Årsmöte 2018

Nu är det dags för vårt årsmöte.

Det kommer att hållan på Gavlerinken den 14:e augusti kl 18:00 

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med fika.

Varmt välkomna!

/Styrelsen

Dags att nominera till styrelsen 18/19

Hej vänner!
Det är en del kvar på denna säsongen ännu, men vi blickar även framåt till nästa säsong och behöver er hjälp!
Vår valberedning Frida och Eva vill få in namn på er eller någon ni tycker kan hj&au...
Läs mer

Årets budget

Här hittar ni årets budget http://brynassupport.se/pdf/budget_1718.pdf. Har du några synpunkter skicka dom till ordforande@gavle.brynassupport.se innan den 19 september 

...
Läs mer

Idag är det 15830 dagar sedan leksands if stal sitt senaste sm-guld

Vattenpolo med Foppa i Testeboån

Vilken intressant hockeyjulvecka det här har utvecklats till att bli. Mycket har hänt och en del gamla saker har utvecklats till komplicerade fall. Tänkte delge lite funderingar så här mellan julölen och julmaten.
Brynäs, världens mest kända klubb utanför NHL, som jag retsamt brukar kalla dem. Om ni bara visste hur mycket tandgnissel det ger bland Leksingar, Djurgårdare och MoDoiter i min närvaro.
Versionerna av gnissel är olika men lika njutbara. Nåväl, jag tänkte inte gå in mer på deras allsång. Brynäs kliver detta nyår över årsgränsen till ett jubileum av stora mått. Vår älskade klubb fyller 100 år där de inblandade under åren fått uppleva både glädje och sorg. Jag var tvungen att kolla lite på klubbens historik då jag insåg att jag inte exakt visste när hockeysektionen kom till. Till min förvåning så var det samma år som andra världskriget startade, 1939. Hockeysektionen kom igång efter ett beslut att det var för dyrt med bandy… Vi har till och med ett SM i fotboll från 1925.
Jag häpnar lite över sporterna som Brynäs stått ansvarig för. Vattenpolo? Hur fasen gick det till? Spelade de matcherna i Testeboån, eller fanns det verkligen simhall i Gävle under det tidiga 1900? Hur som helst så är det en gedigen idrottskultur i klubben. Inom hockey T.ex. så var Brynäs den första klubben utanför Stockholm och Mälarregionen att beträda isen i den högsta divisionen 1943. Alltså, efter bara fyra år så var man i den högsta serien. Jag sitter med ett leende då jag läser om denna anrika klubb. Det är faktiskt inte så många klubbar i Sverige som kan stoltsera med det som vår klubb kan. Undrar just om den ursprunglige ordföranden Nils Norin någonsin trodde att hans klubb skulle bli så här stor och historisk då han var med och startade klubben den 12/5 1912?

När vi ändå är inne på Brynäs men kanske inte tänker fullt så nostalgiskt… ok, lite nostalgi har vi kvar i tankarna. Vi har ju genom åren haft äran att ha några riktigt bra jänkare i klubben. Tom Bisset dunkar ett slagskott i skallen direkt. Denna amerikan som i media hösten 1998 sa att det skulle vara riktigt roligt att få lyfta bucklan med Brynäs igen (inse vilken spåkula killen hade). Nåväl, Det har ju inte bara varit Bisset som gett oss sann hockeyglädje. Nick Angell och Brian Rafalski har lyft våra färger och ingjutit respekt mot motstånd.
Nu har vi Ryan Gunderson. Många var tveksamma över den här korte, ofattbart offensive jänkaren. Skulle han verkligen vara den som Brynäs behövde? De hade ju redan Lars Jonsson som det offensiva ässet på backlinjen. Och under försäsongen så visade han verkligen inte det som alla påstod att han var så duktig på. Han var ofta fel positionerad och hängde inte alls med i spelet. ”Experter” i media sågade honom vid fotknölarna och sa att han inte skulle bli långvarig i Brynäs. Men Ryan visade ganska omgående i säsongens första match mot Linköping att han hade något speciellt som Brynäs hade saknat i offensiven. En kille som på blålinjen kan kasta in en livsfarlig puck för sina medspelare att näta med.
Vill inte verka kritisk på något sätt, men jag tror inte att Ryan hade kunnat göra en sådan succé under Czarneckis ledning. Ryan är Tommy Jonssons äss i rocken. Men defensivt arbete var faktiskt en fasa att se Ryan under de första åtta omgångarna. Där den största synden gjordes i just åttonde omgången mot Växjö. Den där händelsen där pucken gled efter isen på Brynäs defensiva zon och Ryan gick ner på knä för att stoppa pucken med handen. Mike Iggulden rusade förbi, plockade pucken och tackade så mycket genom att retfullt enkelt sätta 2-0. Då kan jag erkänna att även jag satt och slet mitt hår och undrade vilken sten Ryan skulle gömma sig under för att inte bli lynchad av fansen.
Men efter den matchen kan jag inte påminna mig om att Ryan gjort ett horribelt misstag. Han har rest sig och bevisat för alla att han kan spela absolut topphockey både på defensiven som på offensiven. Han tar tacklingar utan att ens grina illa. Ryan har klivit upp och blivit min absoluta favorit bland Brynäs backar. Och så nu i veckan så fick man den underbara nyheten att Ryan har skrivit på för Brynäs i ytterligare två säsonger. Hans betydelse i Brynäs lagbygge behöver knappast förklaras för någon med intresse för svensk hockey. Han är tämligen ensam med det exceptionella spelögat bland backar i Brynäs och utmanas bara av några få i hela elitserien.

Vidare i Brynäs så vill jag gå in på juniorerna, Brynäs framtid. Emil Molin har redan presenterat sig i Elitserien under en tid. Nu har vi även fått bekanta oss lite med Elias Lindholm (17 år) i den annars så fruktansvärt usla matchen mot Linköping. Juniorer som belyser inte bara oss Brynäsare, utan hela Elitserien och även utanför vårt lands gränser. Ofattbart hur Brynäs gång på gång kan plocka fram juniorer som är ”mogen och redo” att kliva in i Elitseriespel. Som jag sagt tidigare så anser jag att Brynäs gör rätt som satsar så hårt på sina juniorer. Givetvis så måste en professionell klubb också ”investera” i spelare utifrån den egna cirkeln. Men att som vissa klubbar totalt skrota möjligheten för juniorer bara för att ha ett ”slagfärdigt” lag nu, direkt, helst igår, är inte vad jag ser som varken klokt, långsiktigt eller ens ekonomiskt försvarbart.
Som klart lysande exempel så tar jag till en före detta elitklubb som än idag inte har lärt sig sin läxa. Malmö är väl det absolut bästa bevismaterialet jag kan ta till. De har, den här säsongen, kastat ut gigantiska summor pengar i spelarbudget som klassats som elitmässigt. Och de har bara åstadkommit katt…. Än så länge. Visst, jag kan erkänna att det kan vända för dem också. Men, när man drar in en främlingslegion så där, är risken alltid överhängande att känslan för klubben kommer sekundärt.
Så länge som lönekuverten droppar in på kontot så är de nöjd. Leksand var där tidigare de också. De har lärt sig läxan nu och bygger laget med juniorer och som jag förstått det räknar de väl inte direkt med att vara en konkurrent till Elitserien den här säsongen. De bidar sin tid med att bygga rutin och intern kraft. De tittar på det hela långsiktigt och det har de lärt sig den hårda vägen. Samma väg som vår klubb fick lära sig. När alternativen sållas bort ser man ofta den rätta vägen att gå. Den vägen är sällan enkel och allt för ofta hård att gå.
Men det stärker bara. ”Det som inte dödar, härdar” som man så pricksäkert brukar säga. Men jag vill dock starkt påpeka att jag INTE är emot att värva etablerade spelare. Ett lag behöver det där som kallas spets och det får man inte genom att enbart ha orutinerade spelare. Har fått frågan några gånger T.ex. om Pavel Brendl. Jag tycker som sagt att han inte direkt är en spelare Brynäs behöver förstärka med den här säsongen… Men jag hade inte gråtit om han hade kommit.

Peter ”Foppa” Forsberg har klantat sig… Han har varit som han alltid är, ärlig. Fast på ett illa valt tillfälle. Han har pratat om läggmatch mot Slovakien i den sista gruppspelsmatchen i OS 2006. ”Det var lite av en läggmatch för oss.” Nu har det här blossat upp i kalkonstorlek. IIHF (Internationella ishockeyförbundet) kräver nu av det Svenska hockeyförbundet att förklara det här eftersom det inte är tillåtet med ”läggmatcher”. Som det låter kanske Sverige kan bli av med sin guldmedalj. Nu känner jag en stor tveksamhet över att det någonsin kommer bli så överarbetat. Peter själv har nu skickat ut en förklaring där han menar att det var hans egen uppfattning men det talades aldrig om det i gruppen.
Plus också att han har klämt in att SVT har tagit det där ur sitt sammanhang. Men alla som såg den där matchen förstod nog att motivationen till att göra en bra match inte fanns där. Dessutom hade Bengt Åke berättat i en intervju inför matchen att de pratat om fördelar och nackdelar med vinst eller förlust. Men han hävdade att de skulle gå ut och göra en bra match. Jag tror inte heller, som ”Foppa” säger, att tränarna manade till en läggmatch. Men att spelarna inte ville vinna, ge max, riskera skador behöver man inte spekulera direkt i.
Man behövde inte vara ett snille direkt för att se att det inte fanns någon vilja i den matchen. Nu var det ju visserligen inte ett blåbärsgäng som Sverige mötte. Men att bli nollad och se den fantasilöshet som laget visade upp ger då i alla fall mig skäl att tro att de ”valde” slutspelet. Att få möta Schweiz istället för Kanada i kvarten säger ganska mycket.
Att de sedan också slog Tjeckien med 7-3 i semifinalen ger också extra tyngd på att Sverige under normala omständigheter aldrig hade förlorat mot Slovakien. Jag tycker inte om det här och har för den åsikten kallats ”naiv” och att jag ”tror att Svensk sport är så ärlig”. Jag vet att man gör sådant här i lagsport. Givetvis gör man det men, det gör det inte mer legitimt för det. Det är ett fegt val och jag känner på ett sätt tveksamhet om vi verkligen förtjänade det där guldet. Visst, man vet aldrig… Vi hade mycket väl kunnat ha vunnit över Kanada. Men som det blev så får vi aldrig veta. Dock vill jag poängtera att det finns nationer som har intentionen att alltid vinna alla sina matcher. Kanada skulle aldrig lägga sig för att få ett lättare motstånd i slutspelet. De spelar fult, det ger jag. Men de vill alltid vinna och det tuffa och fula spelet ligger i deras mentalitet.
Så vad kan hända nu då? Inte mycket tror jag. Att Sverige skulle bli av med guldet ser jag inte som en möjlighet då Peter Forsberg är ensam i den truppen att uttala sig så här. Ingen annan kommer att lägga det där ordet på sin tunga. Och därmed kommer det Svenska ishockeyförbundet att lämna en förklaring som gör att ingen utredning kommer göras. Det ska ju dessutom tilläggas att IIHF under OS gjorde en utredning och kontroll om matchen mot Slovakien efter att Bengt Åke pratat om valmöjligheterna inför slutspelet i tv. De kom fram till att det inte fanns någon misstanke om ”fusk”. Därför tror jag inte heller att vi kommer riskera något av det här nu. Men kanske Peter har lärt sig att det förbjudna ordet inte ska nämnas öppet.

Vill avslutningsvis önska er alla en riktigt god jul och ett härligt gott nytt år.

//Staffan Nyblom