Brynäs Support Gävle

Tills hjärtat slutar slå

Nyhetsflöde

Årsmöte 2018

Nu är det dags för vårt årsmöte.

Det kommer att hållan på Gavlerinken den 14:e augusti kl 18:00 

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med fika.

Varmt välkomna!

/Styrelsen

Dags att nominera till styrelsen 18/19

Hej vänner!
Det är en del kvar på denna säsongen ännu, men vi blickar även framåt till nästa säsong och behöver er hjälp!
Vår valberedning Frida och Eva vill få in namn på er eller någon ni tycker kan hj&au...
Läs mer

Årets budget

Här hittar ni årets budget http://brynassupport.se/pdf/budget_1718.pdf. Har du några synpunkter skicka dom till ordforande@gavle.brynassupport.se innan den 19 september 

...
Läs mer

Idag är det 15830 dagar sedan leksands if stal sitt senaste sm-guld

Kampen om vinsten

Brynäsarna har precis lämnat isen efter en skön, men ack så svettig, seger över serieledarna Hv71. Intressant hur vi supportrar kan vara så fruktansvärt enögda. En tackling kan i ena lägret vara så fult att den tacklade är redo för begravning. I det andra lägret så är det knappt så att spelarna rört varandra. Jag skrattade hånfullt samtidigt som en antydan på svaghet kan ha lämnat mina läppar, då Wännström tacklade undan en Hv spelare i offensiv zon så han dråsade i isen och Ledin blev lätt psykotisk, sekunderna innan matchens första mål.
Ett mål som Wännström retfullt satte efter 47 sekunder av matchen. Men jag skrek i högan sky då en Hv spelare tacklade undan en slö brynäsback och tar pucken som sedan renderar i smålänningarnas andra mål i matchen. ”Killen överföll ju brynäsaren… Domarskandal!” Kanske man borde försöka hålla ett mer neutralt synfält på det där… För hälsans skull då alltså. Den här segern ger mig ro under landslagsuppehållet. Killarna har nu klivit av i fyra matcher i rad som vinnare. En välförtjänt fjärdeplats… hm, jag väntar med den här meningen.
Är lite kluven i den känslan faktiskt. Skador som borde störa truppen märks inte riktigt av. Tycker rent av att Brynäs har spelat bättre sedan en del av lagets ”stjärnor” fått sina blessyrer. Världens bäste Ove har dessutom nu fått äran att uppleva sin egne son i A-lagstruppen. Och han gjorde det helt ok. Drog till med en gyllene chans till debutmål, som i stället blev en Hv utvisning. Riktigt roligt att se hur vårt älskade lag ständigt producerar fram toppjuniorer. Det verkar ju aldrig ta slut… Det om något, är något att vara stolt över. Och det vi inte får fram i egna led, det plockar vi nu mer från ”farmarklubbs” området, Dalarna. Per Mårts sa tidigare i veckan att Brynäs är ett lag som mycket väl kan ta SM-guld i vår. Och det måste jag erkänna, skulle inte sitta helt fel med tanke på vilket år det är. Snacka om jubileumsfest det skulle bli.

En fjärdeplats för våra killar alltså. En fjärdeplats… Om vi vänder på det här, med tanke på hur lagets tredjeperioder sett ut, så undrar jag lite om vi verkligen förtjänar den här fjärdeplatsen. Missförstå mig inte nu, givetvis är jag glad över vår placering i ligan. Men, jag stör mig så otroligt på den här ”oförmågan” att spela klart en match i sextio minuter. Jörgen Sundqvist avfärdade frågan från Canal+ om det efter matchen mot Hv71. ”Jag vet inte vad du menar med våra sista perioder…” Va? Skojar du med mig? Brynäs har som sigill att gå ner sig i tredje perioden och bjuda in vilket motstånd det än må vara. Sist jag såg Brynäs spela ut ett motstånd, under hela matchen, den här säsongen var i träningsmatchen mot Södertälje. Annars så har Brynäs visat upp ett blixtrande och fantasifullt spel under två perioder.
För att sedan, som om de bara har hängt upp allt på kroken och går ut som slagrädda gamla vakthundar, tappa allt i tredje. Var i det ligger det då att man inte förstår vad kritiken mot lagets alla tredje perioder kommer ifrån? Nej, nog vet han vad vi alla menar om det. Har suttit och funderat på det här av och an under flera säsonger. Jag tror inte att tränarna säger åt dem att backa hem. Det vore ett sådant grovt tjänstefel att sparken vore det lindrigaste för honom. Nej, det måste ligga djupt rotat i Brynäsryggrad. Rädslan att tappa en match som de spelar bra i… Men vad ifrån kommer det? Jag kan inte minnas att det var annorlunda under 90-talets glansdagar heller. Vad skulle kunna ändra på det då? Jag brukar säga i frustration att ”bänka de som inte har viljan att åtminstone försöka föra en match”. Men som det ser ut, med vårt älskade lag, så skulle det betyda att enbart målvakten får spela.
Inför den här säsongen så skaffade laget en psykolog… ”Great” tänkte jag och trodde att nu kommer de att jobba på det här med att kunna kämpa med en ledning även i tredje perioden. Om de nu gör det så har jag då inte sett någon tendens till ändring än. Något som jag däremot tror skulle kunna ändra den här ”bristen” på vinnarinstinkt är om de faktiskt skulle vinna något. Låt bli att säga SM guld… Det är långt bort och även fast vi har en bra trupp som ”kan” gå hela vägen. Men att de gör ett bra slutspel. Låt säga att de äntligen kliver över kvartsfinalen och gör ett kanonslutspel. Då tror jag nog att vi med vår moderna tids Brynäs skulle kunna kliva ur dräkten ”det går inte att spela i tredje om vi leder”.
Har bollat lite med den här tanken med andra brynäsare. Farsan finns alltid med i ett hörn då det kommer till att prata med Brynäsare. När det kommer till historik och höra hur det var innan jag öppnade ögonen för laget, så finns det ingen annan jag går till. Och han menar på att klubben har haft den här mentaliteten ända sedan de var som sämst mellan hösten 80 till -84. Herregud, det är ju trettio år som vi har blivit tvungna att se dessa tredje perioder. En annan har föreslagit att ”vi” ska plocka in folk med vinnarmentalitet från orter utanför Gävle. Folk med vinnarinstinkt och som inte går med ”Brynässjukan” och kan plocka bort ”jantelagen” som råder i klubben. Jag håller med till viss del att det är ett tecken på friskhet att ta med folk från andra orter. Det är aldrig bra att enbart cirkulera med sitt egna folk.
I byar blir det risk för inavel. Och i idrottsklubbar blir det stor risk för att alla blir ”ja-sägare” där ett problem aldrig blir löst. Men jag som obotlig optimist tycker nog att vi har löst det största ”janteproblemet” i klubben. Laget har, om vi alla tänker efter rejält, gått från botten till ett möjligt topplag under de senaste fyra säsongerna. Klubben har under de senaste åren satsat rätt tycker jag. Man har byggt en ny arena, man har klart visat att juniorerna ska satsas på. Och de har varit kaxiga… Och just det gör att jag börjar känna en stark tilltro till framtiden. Jag tror faktiskt att vi kan komma att se ett Brynäs, Utan rädslan att i tredje perioden tappa matchen.

...

Canal+ hade under lördagen en intressant diskussion angående landslaget och alla dessa turneringar. Boork tyckte att det var bra att ha de här småturneringarna och även fast det gnälls från ”folket” så bänkar vi oss ändå varje gång det blir av. Petter Rönnqvist var lite mer av den åsikten att intresset är så lågt av folket att det går mot att det blir färre turneringar. En turnering har redan lagts ner poängterade han. Jag är personligen villig att hålla med om det här. Märket landslagsturnering har blivit kraftigt urvattnat i och med alla dessa turneringar.
De supportrar som spenderar stora pengar på inträde, resor och boende vill ju faktiskt se något bra. Och med det faktum att serien nu är så pass tight. Vi har 55 omgångar i serien och sedan eventuellt 21 slutspelsmatcher innan säsongen är över. Lägg därtill då på fyra landslagsturneringar. Då är vi uppe i samma storlek som de i NHL spelar.
Inte så underligt då att de ”givna” spelarna i landslaget säger nej. De orkar inte… Och även fast vissa inom media skäller på de killar i NHL som säger nej till VM, så sitter många av oss och förstår dem. ”Ja, men de spelar ju så många matcher där borta. Klart man förstår att de inte orkar”. Marknadsvärdet på landslaget har urvattnats. Och enda sättet enligt mig för att få tillbaks ”värdet” på landslaget, både för spelare och supportrar, är att man gör kraftiga ändringar. Mitt förslag är att man slopar alla de här små turneringarna. Lägg i stället in ett EM. Där då alla de europeiska landslagen är involverade i. Ha en A-grupp och en B-grupp, som man placerar lagen i VM. Jag tycker att det känns rejält fånigt med ”Euro hockey tour”. Det gäller enbart Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien och är inget Euro enligt mig. Lägg sedan EM, som förslaget från Canal+, i början av januari. Då spelas J-VM i sitt slutskede och det kan bli ett rättvist uppehåll för de klubbar som har många juniorer i sin trupp. Då är jag övertygad om att intresset för landslaget skulle höjas från alla håll.

//Staffan Nyblom